SAÇ EKİMİ

SAÇ EKİMİ


Saç Ekimi Nedir?

Kişilerin farklı ihtiyaçlarına göre, saç dökülmesi için önerilen tedavi yöntemleri ve kapsamı değişkenlik gösterebilmektedir. Saç dökülmesine çözüm olarak sunulan bir tedavi yöntemi olarak saç ekimi, ense üstünde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan saç köklerinin, açıklık ve seyreklik oluşan yerlere nakil edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Steril koşullarda, uzmanlar tarafından ameliyathanede yapılan bu işlemde, genellikle tepe ve alında oluşan açıklıklar daha güçlü bölgelerdeki saç köklerinin lokal anestezi yapılmasının ardından tek tek alınıp ihtiyaç duyulan yerlere ekilmesi ile tedavi edilir. Bu işlem acılı değildir ve ekim yapılacak bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 4-6 saat sürebilmektedir. Uygulanan tekniğin doğru olması, yeni ekilen saçların saç derisine uyum sağlaması ve sağlıklı şekilde büyümesi açısından son derece önemlidir. Operasyonun ardından kişiye birkaç gün süre boyunca evde dinlenmesi ve dışarı çıkmaması önerilir. Saç ekiminden birkaç hafta sonra saçlar dökülecek, fakat saç kökleri yerinde kalacaktır. Dökülen bu saçların ardından, sağlıklı bir şekilde deriye yerleşen saç köklerinden yeni saçlar büyüyecektir.

 

Saç Ekimi Neden Yapılmalıdır?

Saç dökülmesi öncelikle estetik kaygılara, psikolojik sorunlara ve özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Saç ekimi yaptıran kişiler sonuçları görmeye başladıktan sonra kendilerine olan güvenleri yeniden oluşmaktadır. Bu sayede sosyal hayatta ve iş hayatında daha başarılı ilişkiler kurabilmektedirler. Saç ekimi tedavisi, estetik ve dinamik görünme ihtiyacı duyan bireyler tarafından tercih edilmektedir.

 

Saç Ekimi Kimlere Uygulanabilir?

Erkeklerde ve kadınlarda 19 -20’li yaşlardan itibaren çeşitli nedenlerle saç dökülme sorunu yaşamış saç ekimine engel fizyolojik hastalığı olmayan ve donör alanında yeteri kadar folikülü olan her yaştaki tüm bireylere saç ekim operasyonu yapılabilir.

 

Saç Ekiminde Fue Tekniği

‘’Folicular Unite Extraction ‘’ teriminin kısaca söylemidir. Dökülmemeye kodlanmış (non androjenik) saç köklerinin yoğun olduğu ense ve kulak üstü bölgesinden kesme ve dikiş izi olmadan folliculer ünitelerin kişiye özel micro cerrahi aletlerle tek tek çıkarıldığı ve saçsız alanlara aynı gün nakledildiği yöntemdir. Lokal anestezi ya da hastanın talebine göre sedasyonla ( hiçbir ağrı acı hissetmeden ) yapılabilir. Günümüzde FUE yöntemi innovatif, modern yaklaşımlarla farklı tarzlarda uygulanabilmektedir.

Saphire FUE

DHI Fue

 

FUE Yönteminin Avantajları Nedir?

Kıl kökleri tek tek ve kisiye özel mikro cerrahi aletlerle alındığı için operasyon sonrası 2-3 günde iyileşme tamamlanacak ve hiçbir iz kalmayacaktır. Donör sahanızdan ekim yapılacak alanın ihtiyacına göre maksimum sac kötü transfer edilebilir. Saç köklerinin dökülmemeye kodlanmış (non androjenik) tüm alanı homojen ve orantılı kök alınarak kullanılmaktadır. Böylece gelecek yıllarda donör sahanın tekrar kullanılması mümkün olur. Devam eden yıllar içerisinde kişinin ihtiyacı ve beklentisine göre yine aynı yöntemle ikinci veya üçüncü seans sac ekim operasyonları da yapılabilmektedir.

 

Fue Tekniğininin Aşamaları Nelerdir?

Bu yöntem, toplam olarak 4 aşamadan oluşmaktadır.

1 Aşama:

Bu aşama, operasyona hazırlık bölümüdür. Bu süreç, yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Hastaların fotoğraflarının çekimi, saç ekimi yapılacak bölgenin belirlenmesi, saçların 1 mm den daha kısa şekilde tıraş edilmesi ve saç köklerinin alınacağı alanın lokal anestezi kullanılarak uyuşturulması gibi faaliyetleri içermektedir.

2 Aşama:

Bu aşama, belirlenen donör sahadan saç köklerinin alınmasını içermektedir. Bu süreç, yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Uyuşturulmuş olan donör sahadan, saçlarda seyrelti oluşturmadan belli aralıklarla saç kökleri alınır. Mikro motor ya da manuel punch kullanılarak, 0,7 ya da 0,8 mm lik uçlar yardımıyla saç köklerinin alımı gerçekleştirilir. Alınan saç kökleri toplanarak, +4 ile +10 C ısıda özel bir solüsyonun içinde bekletilir.

3 Aşama:

Bu aşama, kanalların açılma bölümüdür. Saç ekimi yapılacak alanın uyuşturulmasıyla, saç köklerinin kalınlığına ve derinliğine göre hazırlanan özel kanal açıcılar kullanılarak yapılmaktadır. Bu aşama, yani kanalların açılması, saç ekiminin en fazla önemsenmesi gereken bölümüdür. Eğer açılan kanallar, uygun açılarda ve yönlerde olursa, yapılan saç ekiminde doğal bir görünüm elde edilir. Aksi takdirde, bu doğallık sağlanamaz.

4 Aşama:

Bu aşama, açılmış olan kanalların içine saç köklerinin yerleştirilmesi ve işlemin tamamlanması bölümüdür. Bu aşama da, yaklaşık olarak 3 saat kadar sürmektedir. Buradan FUE tekniğiyle yapılan saç ekimi işleminin, yaklaşık olarak 6 ile 9 saat arasında sürdüğü anlaşılabilir. Bu aşamalar sırasında hastaya dinlenmesi, yemek yemesi gibi eylemler için 10-15 dakika molalar verilebilir. Operasyon tamamlandıktan sonra, saç köklerinin alındığı alan bandajla kapatılır. Bu bandaj ertesi gün çıkarılır.

Operasyon bittikten sonra hafif bir ağrı olursa, ağrı kesici ve enfeksiyon riskine karşılık antibiyotik kullanımı yapılır. Ekimi yapılan saç kökleri, 7 gün içinde sağlam bir hale gelir. Bu süreçte temkinli yapılan saç yıkamalar ile kabuklanmalar temizlenir. Yıkama işlemi, avuç içi ve parmaklarla yapılmalıdır. Kesinlikle tırnaklar kullanılmamalıdır. Yeni ekilen saç kökleri, 2-3 hafta kadar uzama gösterir.

Bundan sonra uzama durur ve saçlar dökülmeye başlar. Saçların bazen bir kısmı, bazen de hepsi dökülebilir. Buradaki olay aslında saçların kırılmasıdır. Saç kökleri yerinde durmaktadır. Saç kökleri birkaç hafta dinlendikten sonra, yeniden uzamaya başlar. Ön bölgedeki saçlar 6-8 ay içinde, tepe tarafında olan saçlar ise 8-12 ay içinde uzayarak, olması gerektiği hale gelir.

 

FUE Tekniğiyle Yapılan Saç Ekiminden Sonra Saç Yıkama Nasıl Yapılmalıdır?

Yapılan operasyondan sonraki gün yada ikinci gün, koyulan bandaj çıkartılır. Hastalar saçlarını kendi yıkayacaksa, yıkama işlemine 3. gün başlamaları önerilmektedir. Saçlara önerilen losyon sürülmeli ve hafifçe bastırıp sadece dokunma yoluyla losyon dağıtılmalıdır. Bu esnada, sürtme hareketi yapılmamalıdır. Bu şekilde yarım saat ile bir saat arası beklemek gerekir. Daha sonra, ılık suyla saça sürülen losyon akıtılmalıdır. Ardından önerilmiş olan bir şampuanla, sadece dokunarak saçlar yıkanmalıdır. Yine dikkatli bir şekilde, şampuan saçlardan akıtılmalı ve ılık suyla durulama yapılmalıdır. Saç kurutma makinesi yardımıyla uzaktan ılık ya da soğuk olarak kurutma işlemi yapılır.

Bu şekilde yıkamalar, 7-10 gün boyunca her gün tekrar edilmelidir. Bu süreden sonra saçtaki kabuklanmaların yumuşaması için, saçlar losyonda 1-2 saat kadar bekletilmelidir. Artık kabukların daha rahat çıkması için hafifçe bastırarak, saçlar yıkanabilir. Saçta olan kabukların dökülmesi, 7-10 günde biter. En fazla 15 gün içinde kaybolur. Kabukların bir an önce dökülmesi, iyileşmeyi hızlandırır. Geç dökülen kabuklanmalar ise, iyileşmeyi olumsuz etkiler.

 

FUE Saç Ekimi Operasyonunda Canım Yanar Mı?

İşlem sırasında acı çekmemeniz için lokal anestezi uygulanır. Bu yüzden herhangi bir acı hissetmezsiniz.

 

İşlem Sonrası Herhangi Bir İz Kalır Mı?

FUE yöntemiyle yapılan ekimlerde iz kalmamaktadır.

 

FUE Saç Ekimi Sonrasında Kesin Sonuç Ne Zaman Alınır?

FUE tekniğiyle 8-12 ay içerisinde saçlarınız tamamen çıkar.

 

DHI Saç Ekimi – Choi Pen

DHI saç ekimi (direct hair implant) operasyonu kesisiz, izsiz ve dikişsiz yapılmasından ötürü ekim yapılacak kişi tarafından en çok tercih edilen saç ekimi yöntemleri arasındadır. Ekim yapılacak olan bölge için gerekli greftler alınırken var olan saç köklerinize herhangi bir zarar gelmez. Choi (kalem) tekniği uygulanarak alınan saç kökleri teker teker ve olabildiğince sık olacak şekilde yerleştirilir. Bu nedenle DHI saç ekimi tekniği ile yapılan saç tasarımlarında en doğal ve en başarılı sonuca kavuşursunuz. Ayrıca herhangi bir kanal açma, kesi ve dikiş işlemi olmadığından günlük yaşantınıza en kısa sürede dönebilirsiniz. DHI saç ekimi, choi adı verilen kalemle gerçekleştiği için Choi saç ekimi ya da İmplanter saç ekimi olarak da bilinmektedir.

 

DHI Saç Ekimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Saç ekimi yaptırmaya karar verdikten sonra bir saç ekim uzmanına danışmanız gerekmektedir. Öncelikle saç ekim merkezinde bulunan özel cihazlar ile saç analiziniz yapılır. Bu analizlerde saçınızın yapısı, kalitesi, dökülme potansiyeli, greft alınacak donör alanının yoğunluğu ve kaliteli greft sayısı hesaplanır. Ayrıca gerekli tetkik ve tahliller yapıldıktan sonra, test sonuçlarınızın plastik cerrah ya da saç ekim uzmanı tarafından analiz edilmesi gerekir.

Saç ekimi işlemine uygun olduğunuz onaylandıktan sonra doktorunuz ile birlikte ekim yapılacak alanı belirlemeniz gerekiyor. Ekim yapılacak bölgenin belirlenmesinde ise şakak ya da tepe bölgesindeki açıklığın büyüklüğü, kaliteli saç kökü sayınız, genetik yapınız gibi etmenler rol oynuyor. Ekim yapılacak bölge çizim ile belirlendikten sonra hangi saç ekim işleminin sizin için en uygunu olduğuna karar veriliyor.

Saç ekim işlemine başlamadan önce sedasyon uzmanı tarafından işlem yapılacak bölgelere en yeni anestezi tekniği olan sedasyon uygulaması yapması gerekiyor. Bu sadece işlem süresince herhangi bir acı veya ağrı hissetmeyeceksiniz.

En sık tercih edilen yöntemlerden olan DHI saç ekimi uygulamasında, ekilecek bölge için gerekli olan greftler ense ya da kulak arkası bölgelerinden alınıyor. Bu greftlerin operasyon sırasında dışarıda bulunduğu süre diğer saç ekimi işlemlerinden daha kısa olduğundan, çok daha sağlıklı ve güçlü saç köklerine sahip oluyorsunuz. Greftler alınırken saç kökleri ile birlikte etrafında bir miktar doku parçası da bırakılıyor. Bu greftlerin kalitesinin korunması ve ömrünün uzatılması için alınan dokular, bir solüsyon içerisinde bekletiliyor.

İşlem esnasında donör bölgeden alınan greftlerin ekimi için saç ekimi yapılacak bölgede herhangi bir delik açılmıyor. Alınan saç kökleri Choi pen adı verilen kalemlerin içerisine yerleştirilip ekim yapılıyor. Choi kalemine yerleştirilmiş saç kökleri açı ve yön belirlendikten sonra iğnenin itme özelliği sayesinde ekim gerçekleştiriliyor. Saç köklerinin, ön saç çizginiz ve saçlarınızın doğal çıkış yönüne uygun olarak yerleştirilmesi bu özel kalemler sayesinde gerçekleşiyor. Operasyon esnasında herhangi bir delik açılmadığı için alınan greftler çok daha hızlı şekilde ekiliyor. Böylece ekilebilecek kaliteli kök sayısı çoğalıyor.

Donör bölgeden alınan greftler saçın doğal çıkış yönü ve büyüme açısına göre tek tek yerleştiriliyor. Ekim sırasında saç çizgisi ve saç rengi pigmenti gibi unsurlar da dikkate alınıyor. Bu sayede ekim sonucunda en yoğun ve doğal sonuç elde edilmiş oluyor.

 

DHI Saç Ekiminde İyileşme Süreci Nasıldır?

DHI saç ekimi tekniğinde, herhangi bir kanal açımı olmadığından kabuklanma süresi operasyondan sonra yalnızca 5-6 gün kadar sürer. Yaklaşık 2 hafta sonra dökülme süreci başlar ve bir süre devam eder. 3. aydan sonra ekilen yeni saçlarınız çıkmaya başlar. 6. ayda ekilen saçların en azından yarısı çıkmış olur. Kesin sonuca ulaşmanız ise ortalama 1 seneyi bulur. Ekim yapılan alandaki iyileşme en fazla 1 hafta süreceğinden günlük yaşantınıza bir an önce geri dönebilirsiniz.

 

DHI Saç Ekiminin Diğer Yöntemlerden Farkı Nedir?

DHI saç ekimi yöntemi, klasik FUE tekniğinden farklı olarak daha zahmetli ve uzun bir işlemdir.
Standart FUE işleminde saç kökleri yani tıp dilinde foliküler üniteler aynı anda