KAŞ KALDIRMA ESTETİĞİ
Kaşlar yüzümüze anlam katan ve yüz ifademizi belirleyen yapıların başlıcalarındandır. Kaşlarımızın yapısı ve şekli doğuştan belirlense de, zamanla kaş altı yağ doku, bağ doku ve kemik dokudaki değişimler, kaşlarımızda belirgin düşüklüğe neden olabilmektedir.Kaş düşüklüğü estetik görünümü bozduğu gibi, göz kapağı üzerine yığılma yaparak görme kalitesini de engelleyebilmektedir. Bu durumda kaş kaldırma ameliyatı ile yorgun, mutsuz görünüm düzeltilirken gözün üzerindeki ağırlık hissinden kurtulmak da mümkündür. Aşırı kaş düşüklüğü nedeniyle kaş kaldırma ameliyatı geçiren çok sayıda hasta, ameliyat sonrasında dünyalarının aydınlandığını, görme alanının çok genişlediğini de ifade ediyor.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi veya uyku hali anestezisi (sedasyon) altında yapılmaktadır. Endoskopik yöntemlerde genellikle genel anestezi tercih edilir. Ameliyat tekniğine göre kesiler bistüri (çelik bıçak),elektrokoter, radyofrekans cihazlarıyla yapılabilir. Her tekniğin kendine uygun farklı bir dikiş materyali ve sabitleme yöntemi bulunmaktadır. Kaş kaldırma ameliyatları, çoğunlukla göz kapağı ameliyatları ile kombine edilmekte; gerektiği halde kaşın yükseltilmediği göz kapağı ameliyatları hastaların yeterince mutlu olmamasına neden olabilmektedir.
Kaş kaldırma ameliyatlarının göz kapağı estetiği ameliyatları ile kombine edilmesi ise hem göz kapaklarına, hem de kaş ve alına daha uzun süreli gençlik sağlamaktadır. Kaş yükseltme ameliyatında sık kullanılan bir yöntem, göz kapağı deri fazlalılığının alındığı blefaroplasti ameliyatı esnasında, aynı gizli kesiden gerçekleştirilen indirek yöntemdir. Bu durumda yeni bir kesi yapılmadığından iz ihtimali yoktur. Kapak içerisinden yukarı doğru kaşın dış kısmı serbestleştirilir ve arzu edilen yükseklikte, kemik üzerindeki dokuya içeriden tutturulur. Bu yöntemde kaşın sadece dışı kısmı yükseltilebilmektedir.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıldır?
İyileşme dönemi genellikle sorunsuz geçer. Hasta aşırı efor gerektirmeyen günlük aktivitelerine devam edebilir. Her ameliyatta olduğu gibi şişlik, morluk ihtimali vardır, yönteme bağlı olarak 1-2 günle 1-2 hafta arasında değişir. Bu dönemde belirgin ağrı beklenmez, ilk 1-2 gün kaşları hareket ettirmede güçlük yaşanabilir. Endoskopik yöntemde alında geçici bir his kaybı olabilir. Genellikle yara yerlerine 5 gün su değdirmemek önerilir, dikişler 7-10. günlerde alınır.